Dampremmende folie waarom?
Waarom zou je eigenlijk een dampremmende folie aanbrengen in een gevel- of dakconstructie? Het antwoord is eenvoudig: een dampremmende folie beschermt de wandconstructie en het isolatiemateriaal tegen vocht dat van binnenuit komt. Het vocht ontstaat simpelweg door menselijke activiteiten zoals ademen, zweten, koken, douchen en baden. Per persoon verliezen we dagelijks al snel zo'n 2,5 liter vocht. Hoewel waterdamp in de lucht blijft hangen, zoekt het uiteindelijk ook een uitweg naar buiten. Dit is waar de dampremmende folie van pas komt.
Het proces van diffusie en damremmende folie
Diffusie is het proces waarbij vocht van binnenuit naar buiten stroomt als gevolg van temperatuur- en drukverschillen tussen binnen en buiten. Zonder een goede dampremmende folie kan een deel van deze waterdamp door de wanden naar buiten treden en onderweg schade aanrichten. De snelheid waarmee vocht door een materiaal heen gaat, wordt de diffusieweerstand genoemd. Dampremmende folie heeft een hoge diffusieweerstand en voorkomt dat waterdamp de wandconstructie binnendringt. Om te voorkomen dat vocht in de woning blijft hangen, is een goede ventilatie en regelmatige luchtcirculatie van essentieel belang.
Schimmels en houtrot voorkomen
Indien je geen dampremmende folie plaatst voor je isolatiemateriaal en wandconstructie, kan waterdamp hierin doordringen. Doordat de temperatuur in je wandconstructie veel lager is dan in huis, zal deze waterdamp condenseren. Dit kan vochtproblemen veroorzaken in je isolatiemateriaal en wandconstructie, wat op zijn beurt de nodige schade kan aanrichten. Zo kan het isolatiemateriaal bijvoorbeeld gaan schimmelen, wat een negatief effect heeft op de isolatiewaarde. Echter, de gevolgen kunnen nog ernstiger zijn dan alleen schimmelvorming. Het vocht kan ook leiden tot houtrot in je wandconstructie, wat de algehele stabiliteit van je wand kan ondermijnen. Om deze problemen te voorkomen is het dus essentieel om altijd een dampremmende folie te plaatsen.
Damremmende of dampdichte folie?
Er zijn twee soorten folies die veel op elkaar lijken, namelijk dampdichte folie en dampremmende folie. Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen beide. Een dampremmende folie biedt weliswaar goede bescherming tegen vocht, maar laat nog steeds wat waterdamp door. Dit heeft als voordeel dat het materiaal kan blijven ademen en voorkomt dat er vocht blijft hangen. Een dampdichte folie sluit volledig af en wordt voornamelijk gebruikt in ruimtes met een zeer hoge luchtvochtigheid, zoals sauna's of zwembaden.
Waar dampremmende folie plaatsen?
Een dampremmende folie moet altijd aan de binnenzijde van de wand- of dakconstructie worden geplaatst, deze zijde wordt ook wel de warme zijde genoemd. Het is belangrijk om de folie zo dicht mogelijk bij het leefgedeelte te plaatsen tegen het isolatiemateriaal aan, zodat de waterdamp die tegen de folie botst niet in de wandconstructie kan dringen. Om de waterdamp vervolgens naar buiten te krijgen, is goede ventilatie essentieel. Zorg daarom voor voldoende ventilatiekanalen, zodat de waterdamp naar buiten kan en het leefklimaat gezond blijft. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk niet alleen leiden tot schimmelvorming in huis, maar ook tot ademhalingsklachten.
Hoe dampremmende folie aanbrengen?
Er zijn diverse manieren om dampremmende folie aan te brengen, maar er zijn wel een aantal overeenkomsten. Zo plaats je de folie altijd aan de warme zijde van het isolatiemateriaal. Sommige bouwvakkers plaatsen de folie horizontaal, terwijl anderen de voorkeur geven aan een verticale plaatsing. In principe maakt dit weinig verschil voor het resultaat, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de verschillende banen folie elkaar goed overlappen voor een optimale bescherming tegen vocht.
ProfiTip: Of je nu dampremmende folie aanbrengt in een wand- of dakconstructie, de werkwijze is hetzelfde.
Overlap van dampremmende folie
Voor een optimale werking van de dampremmende folie is het van belang dat de overlap tussen de verschillende banen minstens 10 cm bedraagt, maar niet breder is dan 20 cm. Om de naden tussen de foliebanen dicht te maken, kun je gebruikmaken van een aluminium tape. Het is mogelijk om de folie vast te nieten of vast te lijmen. Zorg er wel voor dat de nietjes afgetaped worden om te voorkomen dat vocht in het isolatiemateriaal terechtkomt.
Een belangrijk aandachtspunt is dat sommige dampremmende folies een binnen- en buitenkant hebben. Het is dus van belang om de folie met de juiste zijde naar je toe te plaatsen.
Dampremmende folie voor het dak
Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren, namelijk van binnen naar buiten of van buiten naar binnen. Bij beide opties is het belangrijk om de juiste dampremmende folie te gebruiken. Bij het isoleren van het dak van binnen naar buiten, plaats je eerst een dampopen folie aan de buitenkant van de constructie, gevolgd door isolatiemateriaal en tenslotte een dampremmende folie aan de binnenkant van de constructie. Als je het dak van buiten naar binnen isoleert, dan plaats je eerst een dampremmende folie aan de buitenkant van de constructie, gevolgd door isolatiemateriaal en tenslotte een dampopen folie aan de binnenkant van de constructie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle lagen goed op elkaar aansluiten en dat de folies en isolatie goed zijn bevestigd voordat je verdergaat met het afwerken van het dak.
Wanneer dampremmende folie gebruiken?
Natuurlijk is het niet altijd nodig om dampremmende folie in een dakconstructie te gebruiken. In sommige gevallen is het zelfs beter om het niet te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je ervoor kiest om een dak vanaf de buitenkant te isoleren en er al een dampremmende EPDM folie aanwezig is aan de buitenkant. Wanneer je in dit geval ook nog een dampremmende folie aan de warme zijde plaatst, kan er vocht gevangen blijven tussen de twee lagen folie. In zulke gevallen is het verstandig om te kiezen voor een speciale klimaatfolie. Dit product zorgt ervoor dat vocht in de constructie blijft wanneer dit nodig is. Als er echter te veel vocht in de constructie zit, zal dit product ademen. Hierdoor kan overtollige waterdamp weer naar buiten worden afgevoerd.
Dampremmende folie voor een plat dak
Het is cruciaal om dampremmende folie te gebruiken bij platte daken, aangezien warme lucht stijgt en daarmee ook waterdamp. Het is van groot belang om te voorkomen dat deze waterdamp in het isolatiemateriaal terechtkomt. Om dit te bereiken, wordt dampremmende folie geplaatst aan de warme zijde van de constructie, net zoals bij een schuin dak. Naast het voorkomen van waterdamp in het isolatiemateriaal, biedt dampremmende folie ook nog een extra voordeel bij platte daken: het maakt het dak direct tochtdicht. Zorg er wel voor dat de naden goed worden afgeplakt.
Damremmende folie voorzetwand
Bij het plaatsen van een voorzetwand is het belangrijk om ook dampremmende folie te gebruiken. Ongeacht of de voorzetwand van metaal of hout is, voorkomt de folie dat vocht in de constructie kan doordringen. Het ontbreken van deze beschermende laag kan leiden tot houtrot bij een houten skelet, terwijl bij een metalen constructie juist roest kan optreden. Zorg er daarom voor dat je altijd dampremmende folie gebruikt bij het plaatsen van een voorzetwand, ongeacht het materiaal.
Isoleren met dampremmende folie
Door het juiste gebruik van dampremmende folie kan de isolatie in een woning optimaal blijven presteren. Ten eerste wordt vocht door de folie tegengehouden, waardoor het isolatiemateriaal niet wordt aangetast en de isolatiewaarde behouden blijft. Bovendien draagt dampremmende folie bij aan een goede isolatie, omdat het voorkomt dat warme lucht door de wanden of het plafond naar buiten kan trekken. Wanneer je werkt met een houtskeletwand, wordt in veel gevallen steenwol of glaswol als isolatiemateriaal gebruikt. Aangezien beide materialen dampopen zijn, is het essentieel om een goede dampremmende folie te gebruiken. Dit voorkomt dat vocht in het skelet en het isolatiemateriaal terechtkomt.
Dampremmende folie voor vloeren
Het gebruik van een dampremmende folie is niet beperkt tot alleen dak- en wandconstructies. Het kan namelijk ook onder de vloer worden gebruikt. Zo wordt dit product veelal gebruikt om houten vloeren te beschermen tegen optrekkend vocht door het te plaatsen op de bodem van de kruipruimte. Door de dampremmende folie onder de vloer te plaatsen, wordt voorkomen dat vocht vanuit de grond de vloer kan beschadigen en dat het isolatiemateriaal gaat schimmelen. Dit is een essentiële maatregel om de levensduur van je vloer en isolatiemateriaal te verlengen.
Dampremmende folie voor in de badkamer
Een essentieel onderdeel van het isoleren van een badkamer is het gebruik van dampremmende folie. Vanwege de hoge luchtvochtigheid in deze ruimte, is het van groot belang om de isolatiematerialen en wandconstructies te beschermen tegen vocht. Het is daarom raadzaam om de folie te plaatsen in zowel de wanden als het plafond van de badkamer. Het is tevens van belang om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is in de badkamer, bijvoorbeeld door middel van een afzuigsysteem. Als extra voorzorgsmaatregel kan het nuttig zijn om een dampdichte folie te gebruiken bij het isoleren van de badkamer.
Diverse soorten dampremmende folies
Profipack biedt een breed scala aan dampremmende folies in verschillende varianten. Als je op zoek bent naar een degelijk, maar eenvoudig product, dan is onze gewone PE folie een goede optie. Deze folie is al vanaf 200 micron dampremmend en kan naast het gebruik als dampremmende folie ook voor diverse andere doeleinden worden ingezet. Zo kun je de folie gebruiken om vloeren af te dekken, als tijdelijke beglazing en om bouwmateriaal te beschermen.
Gewapende dampremmende folie
Als je op zoek bent naar een zeer sterke dampremmende folie, dan raden we onze gewapende varianten aan. Deze folie bestaat uit een constructie van drie lagen LDPE, versterkt met een polypropyleen weefsel. Hierdoor is het product scheurvast en heeft het een lange levensduur. Het wordt vaak gebruikt in hellende daken met een helling van meer dan 25 graden. Naast de standaard gewapende folie hebben we ook een variant met een gewapende aluminiumlaag. Deze folie wordt onder andere gebruikt in ruimtes met grote temperatuurverschillen, zoals sauna's en sportscholen.
Koop voordelige dampremmende folie bij Profipack
Bij Profipack kun je een ruime selectie van dampremmende folies vinden tegen aantrekkelijke prijzen. Als je een bouwbedrijf hebt en op zoek bent naar grote hoeveelheden materiaal, dan kun je bij ons ook profiteren van aantrekkelijke staffelkortingen. Wanneer je op een werkdag vóór 16:00 uur een bestelling plaatst, verzenden wij deze dezelfde dag nog. Zo ben je ervan verzekerd dat je de dampremmende folie snel in huis hebt.
Naast dampremmende folies hebben wij bij Profipack ook een uitgebreid assortiment aan bouwfolies, zoals DPC folie, EPDM folie, afdekfolie en afdekvlies. Bovendien hebben we ook diverse andere bouwmaterialen beschikbaar, zoals puinzakken, Leadax en kantstroken.
Heb jij last van optrekkend vocht? En wil je dit tegen houden? Dan is dampremende folie wat je zoekt. Deze folie wordt vaak in sauna’s en badkamers gebruikt. De vochtige, warme dampen worden door de dampremmende folie tegen gehouden. Zo voorkom je dat het isolatiemateriaal of de houten constructie nat wordt en er schimmel of houtrot ontstaat.
De dampremmende folie voorkomt dat de condens terecht komt in het isolatiemateriaal of in de houten constructie. Zo voorkom je dat er schimmel of houtrot in het isolatiemateriaal of de constructie ontstaat. Dampremmende folie wordt afgeraden als er al vocht aanwezig is in het isolatiemateriaal of de constructie. Door de folie kan dit vocht dan namelijk geen kant meer op, met als gevolg dat er schimmel of houtrot ontstaat.
Dampremmende folie is erg geschikt om te gebruiken in badkamers of sauna’s. Deze ruimtes zijn vaak namelijk erg vochtig, door de folie kan het vocht het isolatiemateriaal en de houten constructie niet bereiken. Zo voorkom je dat er schimmel of houtrot ontstaat.