Waarom dampopen folie?
Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van een dampopen folie belangrijk is bij dak- of gevelconstructies. Ten eerste voorkomt het dat vocht in de constructie blijft zitten en schade aanricht. Door kleine perforaties kan waterdamp van binnenuit naar buiten worden afgevoerd. Daarnaast is het belangrijk dat de constructie beschermd wordt tegen neerslag van buitenaf, wat de dampopen folies waterkerend maakt. Hierdoor gaat de constructie en het isolatiemateriaal langer mee. Bovendien draagt de folie bij aan een betere isolatie. Kortom, het gebruik van dampopen folie biedt diverse voordelen voor de duurzaamheid en isolatie van een dak- of gevelconstructie.
Dampremmende folie of dampdoorlatende folie?
Bij de isolatie van daken en gevels wordt meestal gebruik gemaakt van twee soorten folies: een dampremmende en een dampdoorlatende folie. Beide folies hebben een eigen functie en worden op verschillende plekken in het huis geplaatst. Een dampremmende folie wordt meestal aan de binnenzijde van een dak- of gevelconstructie geplaatst om te voorkomen dat waterdamp in het huis, de muur of het dak intrekt en daar condenseert. Een dampscherm werkt meestal goed, maar er zijn altijd openingen in de constructie, zoals openingen voor leidingen, elektriciteitskabels en ramen, waardoor vocht toch in de wandconstructie kan komen.
Dampdoorlatende folie voor aan de koude zijde
Wanneer je een dampremmende folie aan de warme en de koude kant van de constructie plaatst, kan er een probleem ontstaan. De waterdamp wordt eigenlijk ingesloten tussen de twee lagen en kan geen kant op. Het gevolg is dat de damp condenseert in de constructie, wat kan leiden tot houtrot en schimmelvorming. Door in plaats daarvan aan de koude zijde een dampdoorlatende folie te gebruiken, kan de waterdamp wel naar de buitenzijde toe ontsnappen. Op deze manier creëer je een optimale bescherming voor je dak- of gevelconstructie door het gebruik van twee verschillende folies.
Koop dampopen folieS bij Profipack
Bij Profipack kun je voordelig dampdoorlatende folie aanschaffen. Wanneer je meerdere rollen tegelijk bestelt, kun je profiteren van aantrekkelijke staffelkortingen. Op deze manier bouw je eenvoudig een mooie voorraad op tegen een gunstige prijs. In onze webshop bieden wij diverse varianten van dit product aan, waaronder gewapende dampdoorlatende folie voor het isoleren van daken. De Vistex vochtregulerende gewapende folie wordt gebruikt in gebouwen als bescherming tegen vocht en als verbetering van de isolatie. Als je een open gevelconstructie gaat aanpakken, raden wij onze fassade UV-folie aan. Bij Profipack vind je damp open folie die zowel voor platte als voor hellende daken geschikt is. Zo ben je verzekerd van een geschikt product voor jouw specifieke klus.
Toepassen van dampdoorlatende folie
Een dampdoorlatende folie is essentieel voor een optimale isolatie en bescherming van je dakconstructie. Veel mensen denken bij de bescherming van hun dakconstructie alleen aan waterschade van buitenaf, maar vocht van binnenuit kan ook voor problemen zorgen. In onze woningen is er namelijk veel waterdamp aanwezig die naar buiten wil en vaak in het isolatiemateriaal en de dakconstructie terechtkomt. Door het gebruik van een dampdoorlatende folie op het dak kan deze waterdamp naar buiten afgevoerd worden, waardoor schimmel en houtrot voorkomen worden. Het is daarom belangrijk om bij het isoleren van je dak ook te denken aan een goede dampdoorlatende folie. Bij Profipack kun je kiezen uit verschillende varianten, zoals de gewapende dampdoorlatende folie voor dakconstructies en de fassade uv folie voor open gevelconstructies. En als je meerdere rollen tegelijkertijd bestelt, kun je profiteren van aantrekkelijke staffelkortingen.
Dampopen folie voor houtskeletbouw
Een dampopen folie is van essentieel belang bij houtskeletbouw, omdat het de vorming van houtrot voorkomt door condensatie van waterdamp in de houten constructie. Waterdamp die van binnenuit een woning naar buiten gaat, condenseert namelijk vaak op het houten skelet omdat de temperatuur hier lager is. Dit kan leiden tot condensatie en schade aan het hout. Met een dampdoorlatende folie kan deze waterdamp echter naar buiten stromen, waardoor het risico op houtrot wordt verminderd. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief goede dampdoorlatende folie, omdat houtrot reparatiekosten met zich meebrengt en een houten skelet ernstig kan beschadigen.
Zwarte dampopen folie voor gevels
Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het gebruik van een dampopen folie in de kleur zwart. Zo zijn deze folies in veel gevallen UV-bestendig, zoals onze fassade uv folie. Hierdoor gaat het materiaal langer mee doordat het beter bestand is tegen zonlicht. Deze zwarte dampopen folies worden vaak gebruikt bij open gevelconstructies, waar de zon veel invloed heeft. De zwarte kleur zorgt er namelijk voor dat het materiaal onderliggende isolatiemateriaal opwarmt, waardoor vocht sneller verdampt en naar buiten kan trekken. Daarnaast worden dampopen folies in het zwart ook gebruikt onder holle oudhollandse dakpannen om vochtproblemen te voorkomen.
Waterkerende dampopen folie
Onze producten zijn allemaal voorzien van waterkerende en dampdoorlatende folies, wat meerdere voordelen biedt. Het voorkomt bijvoorbeeld dat neerslag zoals regen, hagel en sneeuw in de dak- of gevelconstructie trekt en zo schade veroorzaakt door houtrot en schimmel. Tegelijkertijd heeft de folie een "ademende" functie, waardoor vocht dat al in de constructie zit, via microperforaties naar buiten kan. Dankzij deze combinatie van eigenschappen bieden onze producten een optimale bescherming aan je isolatiemateriaal en dak- of gevelconstructie.
Plaatsen van dampopen folie
Een dampopen folie wordt voornamelijk gebruikt op twee plaatsen: in een dak of in een gevel. Het is belangrijk om ze aan de koude zijde te plaatsen. In het geval van een gevel wordt de dampopen folie op het isolatiemateriaal aangebracht. Houd er wel rekening mee dat er een luchtspouw van 20 mm aanwezig moet zijn tussen de dampopen folie en de buitenmuur. Bij daken wordt er meestal een gewapende dampopen folie gebruikt, omdat je eroverheen moet kunnen lopen zonder dat de folie scheurt of doorzakt.
Plaatsen dampdoorlatende folie
Wanneer je de dampopen folie wilt gebruiken, kun je deze gemakkelijk en nauwkeurig op maat snijden met behulp van een speciaal foliemes. Als de dampopen folie is voorzien van een tekst, moet deze tekst vanaf de buitenkant zichtbaar zijn. Voor de bevestiging van het materiaal kun je gebruikmaken van speciale lijm of nietjes om de folie aan de houten constructie te bevestigen. Bij het gebruik van nietjes is het belangrijk om de nietjes af te plakken met tape om een optimaal resultaat te behalen. Vergeet ook niet om elke naad van een overlapping van minimaal 10 cm te voorzien, waarbij de overlapping niet groter mag zijn dan 20 cm. Het is verder van belang om de naden goed af te plakken met tape om een goede afdichting te realiseren.
Lees ook: "Facade folie: de bouwfolie voor open gevelconstructies"
Duurzaam dampdoorlatende folie
In de afgelopen jaren is het steeds populairder geworden om huizen zo goed mogelijk te isoleren. Dit levert niet alleen besparingen op voor de stookkosten, maar is ook nog eens duurzaam. Minder stoken betekent immers minder gasverbruik en dat is beter voor het milieu. Door te kiezen voor een hoogwaardige dampdoorlatende folie, kunnen ook isolatiematerialen en dak- en gevelconstructies langer meegaan. Hierdoor hoef je minder snel reparaties uit te voeren en ben je zuiniger met bouwmateriaal. Kortom, kiezen voor goede dampdoorlatende folies is een duurzame keuze.
Kosten per meter dampdoorlatende folie
De prijs per meter van dampdoorlatende folie is afhankelijk van de kwaliteit en het beoogde gebruik. Het is echter altijd verstandig om te investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hoewel een goedkope folie misschien aantrekkelijk lijkt, kunnen eventuele schade en reparatiekosten uiteindelijk de prijsopgave flink verhogen. Bij Profipack bieden we verschillende soorten dampdoorlatende folies aan, waaronder de gewapende en UV-bestendige varianten. De prijs per meter voor de gewapende folie is € 1,50, wat zeer betaalbaar is. Zorg er ook altijd voor dat je voldoende folierollen op voorraad hebt, zodat je tijdens het werk niet voor verrassingen komt te staan. Niets is zo vervelend als het moeten afbreken van werkzaamheden omdat de folie op is.
Uitstekende dampopen folie bij Profipack
Bij Profipack kun je gemakkelijk en snel dampopen folie kopen en de volgende dag al in huis hebben! voor 16:00 besteld dezelfde werkdag verzonden. Bij een bestelling vanaf € 150 betaal je bovendien in België geen verzendkosten als je ervoor kiest om je bestelling op te sturen. Naast dampdoorlatende folies bieden wij ook verschillende kwaliteiten dampremmende folies en andere bouwfolies aan. Bestel dus snel en gemakkelijk bij Profipack!
Dampdoorlatende folie houdt het vocht van buiten zoals sneeuw, regen en mist tegen. Het vocht wat zich aan de binnenkant van de folie bevindt, kan wel door de folie naar buiten. Doordat het vocht van binnen uit naar buiten kan, maar het vocht vanaf buiten niet naar binnen, voorkom je dat een dak- of gevelconstructie gaat schimmelen of er houtrot ontstaat.
Dampdoorlatende folie zorgt er voor dat vocht vanaf buiten niet terecht komt in jouw houten constructie. De vocht vanuit binnen kan doordat het dampdoorlatend is wel naar buiten. De folie zorgt er voor dat er geen vocht in de dakconstructie of het isolatiemateriaal blijft zitten, waardoor er schimmel of houtrot kan ontstaan.
Bij Profipack koop je dampdoorlatende folie van goede kwaliteit tegen een scherpe prijs. Naast de gewapende dampdoorlatende folie biedt Profipack ook Fassade UV folie aan. Beide folies worden geleverd op rol, waardoor het makkelijk en snel is bij gebruik.