Door het niet inleveren van statiegeld laten we per jaar veel geld liggen: circa 250 miljoen euro. En dat zorgt ook nog eens voor veel overlast. Statiegeld jagers zijn in openbare prullenbakken op zoek naar lege flesjes en blikjes, waardoor veel overig afval naast de prullenbakken belandt en de hoeveelheid zwerfafval blijft groeien.
Gelukkig zijn er innovatieve oplossingen die bijdragen aan het beter scheiden van afval en het verminderen van zwerfafval. In deze blog gaan we dieper in op de CANman en PETman: slimme inzamelpunten die niet alleen zorgen voor een gestructureerde en effectieve inzameling van statiegeld, maar ook de mogelijkheid bieden om direct opbrengsten aan goede doelen te schenken. Bovendien kunnen bedrijven en organisaties deze inzamelingsbakken personaliseren met hun eigen branding – een mooie manier om zowel duurzaamheid als betrokkenheid uit te stralen.
De slechte kant van statiegeld: meer overlast dan oplossing?
Hoewel statiegeld in theorie moet zorgen voor minder zwerfafval, blijkt dit in de praktijk niet helemaal zo te werken. In plaats van minder zwerfafval, zien we steeds meer restafval rondslingeren. Statiegeld jagers veroorzaken extra overlast door in openbare prullenbakken op zoek te gaan naar lege kleine plastic flesjes en blikjes. Dit leidt vaak tot rommel rondom prullenbakken, waar het afval wegwaait en in de natuur belandt.
Om dit probleem beter in kaart te brengen, werd op 3 november voor het eerst de Prullenbakteldag georganiseerd. Hierbij konden mensen een foto maken van openbare prullenbakken om te onderzoeken hoeveel zwerfafval er rondom ligt. Deze actie laat zien dat het verzamelen van statiegeld ook zorgt voor nadelen die aangepakt moeten worden.