Je zou zeggen dat je het aan de kleur kunt herkennen, en dat kan je ook als je een hele berg asbest zou hebben. Maar dit is niet het geval. Asbest is een grondstof, dus kun je het vaak niet herkennen als het verwerkt is.
Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Niet-hechtgebonden asbest is veel schadelijker dan hechtgebonden asbest. Niet-hechtgebonden vervliegt namelijk als het vrijkomt, bijvoorbeeld tijdens de sloop van een huis. Als asbest vervliegt komt het in de lucht terecht en lucht ademen we allemaal in. Door asbestvezels in te ademen kunnen erg ziektes ontstaan zoals longkanker.
Daarom is het belangrijk om een asbestinventarisatie uit te voeren als je het vermoeden hebt dat er asbest in je huis zit. Een asbestinventarisatie is verplicht om de gezondheid te waarborgen. Uiteindelijk komt er een rapport waarin vermeld staat of er asbest aanwezig is en welke asbest dit is. Met het asbestinventarisatierapport kun je de juiste maatregelen nemen om asbest te verwijderen. Je gaat asbest verwijderen. Hoe gaat dat?
Het verwijderen van asbest: hoe gaat dat?
Het veiligste is om altijd asbest te laten verwijderen door een erkend bedrijf. Wil je toch zelf asbest verwijderen dan dien je je te houden aan een aantal regels. Deze regels zijn opgesteld in het asbestverwijderingsbesluit uit 2005.
1. Allereerst moet er een asbestinventarisatierapport zijn gemaakt. Hierin staat vermeld of er asbest aanwezig is. Ook staan er details in over het soort asbest.
2. Eerst wordt het asbest verwijderd, voordat de rest van het gebouw gesloopt of verbouwd wordt. Dit om het vervliegen van asbest te voorkomen.
3. Asbest wat verwijderd is, moet onmiddellijk gescheiden worden van niet-asbesthoudende producten. Verwijderde asbest moet apart worden verzameld (in asbestzakken) en vernietigd.
4. De producten waar asbest in zit moet onmiddellijk worden verpakt in zakken voor asbest. Dit zijn zakken die geen lucht doorlaten. Asbestzakken zijn zeer sterk en scheuren niet. Het is namelijk van essentieel belang dat asbest niet in de lucht terecht komt. Past het materiaal niet in een zak dan moet een afgesloten asbest container zak worden gebruikt.
5. Als de producten zijn opgeborgen in asbest zakken moet het direct worden afgesloten en opgeslagen in een afgesloten plaats.
Asbest verpakken, afvoeren en inleveren
Het verpakken van asbest gebeurt altijd in luchtdichte asbestzakken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van luchtdichte folie. Ook is er speciale asbest tape om de asbestzakken zodanig dicht te tapen dat asbest niet kan ontsnappen.
Niet alle puinzakken zijn geschikt voor asbest. Het is belangrijk dat de zakken luchtdicht zijn en zeer sterk. Om het verschil tussen normaal puin en puin met asbest aan te geven is het zogenoemde a-vignet ontworpen. Dit is een aanduiding dat aangeeft dat er asbest in het verpakkingsmateriaal zit. Het a-vignet ziet er als volgt uit: